KANÍK: Minimálny dôchodok rozdelí seniorov do dvoch nerovných skupín

10.03.2015 Bratislava

Bratislava 10. marca (TASR) – Zavedenie minimálneho dôchodku rozdelí seniorov do dvoch nerovných kategórií. Skonštatoval to na dnešnej tlačovej konferencii pred začiatkom schôdze parlamentu poslanec za SDKÚ-DS Ľudovít Kaník. Minimálny dôchodok sa má na Slovensku zaviesť prostredníctvom novely zákona o sociálnom poistení.

"Týmto svojím návrhom vláda vytvára takzvaných áčkových a béčkových dôchodcov. Minimálny dôchodok nie je nóvum. Minimálny dôchodkový príjem je zavedený už 10 rokov reformou, ktorú som presadil a ktorá zabezpečila, že každý dôchodca, ktorý má nízky príjem, má ešte nárok na zvýšenie príjmu cez dávku v hmotnej núdzi. Podľa toho, koľko rokov má odpracovaných, sa mu adekvátne tento príjem zvyšuje," skonštatoval Kaník.

Vládny návrh zákona o sociálnom poistení navrhuje minimálny dôchodok pre ľudí, ktorí pracovali viac ako 30 rokov. Tento mechanizmus však podľa Kaníka neposkytuje ochranu všetkým, a tak rozdeľuje seniorov na dve kategórie, ktoré majú garantované rozdielne práva. "Zavedením minimálneho dôchodku nemôžeme diskriminovať väčšinu dôchodcov, ktorí majú nízky príjem, a postarať sa len o necelých 7 %, na ktorých budú platiť iné pravidlá než na väčšinu," poznamenal Kaník s tým, že minimálny dôchodok sa bude týkať viac ako 750.000 osôb, čo je menej ako 7 % všetkých poberateľov starobných penzií.

Opozičný poslanec preto navrhuje, aby pre všetkých dôchodcov platili rovnaké kritériá. "To isté, čo bude platiť na tých, ktorí odpracovali nad 30 rokov, nech platí aj na tých, ktorí odpracovali aj menej rokov," navrhuje Kaník.

Ako totiž vysvetlil, v súčasnosti, keď niekto odpracoval 20 rokov, tak 25 % jeho príjmu sa nezapočítava do príjmu pre účely posúdenia, či má nárok na dávku v hmotnej núdzi. Zároveň je však takýto človek podľa Kaníka podrobený skúmaniu, aký má majetok, koľko zarába jeho manžel či manželka a na základe toho sa rozhoduje, či príplatok k dôchodku dostane, alebo nedostane a musí oň osobitne žiadať. "Navrhujeme, aby bol takýto dôchodca vnímaný ako ten, ktorý odpracoval 30 rokov ako jednotlivec, aby mu príplatok automaticky vyplácala Sociálna poisťovňa v rámci dôchodku, aby sa odstránila byrokratická administratívna procedúra," priblížil Kaník.

Zároveň dodal, že ak parlament schváli právnu normu bez zmien, chce sa obrátiť na Ústavný súd SR. "Myslím si, že to bude nevyhnutné, lebo tu budeme mať dve kategórie dôchodcov," dodal Kaník.

Minimálny dôchodok má byť dôchodcom vyplácaný od 1. júla tohto roka. Nárok naň má mať ten, kto minimálne 30 rokov platil dôchodkové poistenie a dovŕšil dôchodkový vek. Mesačná suma minimálneho dôchodku pre rok 2015 má byť vo výške 269,50 eura. Minimálny dôchodok sa má podľa návrhu Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR zvyšovať s každým ďalším odpracovaným rokom. Kto bol napríklad dôchodkovo poistený 40 rokov, jeho minimálny dôchodok v budúcom roku by mal predstavovať 311,10 eura.
 

Vyberte región